Biografi

james dean svart vitt bildJames Byron Dean föds den 8 februari 1931 i Marion, Indiana. Föräldrarna heter Mildred och Winton Dean, men det är framför allt modern som kommer stå nära James under uppväxtåren. Det är hon som stimulerar hans kreativa sidor och får honom intresserad av konst och dans. Hans far däremot är avståndstagande och tycks hysa någon slags motvilja till barnet, något som kom att prägla James Dean under hela hans liv.

När Mildred dör i cancer sommaren 1940 blir det ett hårt slag för James som inte kan förstå att hon har lämnat honom. Winton verkar märkligt nog inte intresserad av James och lämnar honom till hans farbror och faster. Det är på deras gård i Fairmount som James Dean växer upp. Han deltar dock inte alltför mycket i arbetet på gården utan håller sig mycket för sig själv.

”I was never a farmer. I always wanted out of there, but I never ran away, because I never wanted to hurt anyone”, berättar James själv senare.

Som nyinflyttad var han inte bekant med de andra barnen när tiden var inne för skolstarten. Detta liknar vad James karaktär Jim Stark som tonåring upplever i Ung rebell. En fröken på skolan skulle senare vittna om ett barn som ofta tycktes vara långt avsides i tankarna.

James Dean var annorlunda redan som barn och många i hans omgivning skulle berätta historier om hur han avvek från normen. Dels hur han höll sig för sig själv, dels hur han annars hade svårt att inordna sig på ett normalt sätt i sociala gemenskaper.

Ett av hans starkaste intressen var motorcyklar och vid sin sextonde födelsedag fick han en i present . En motorcykel som han sedan körde jämt och ständigt med gasen i botten till morföräldrars oro. Den unga Dean tycktes älska fart och det var också ett av hans egna credon: ”You’ve got to live fast”.

Han ägnade sig också åt vilda stunts, vilket vid ett tillfälle ledde till att han slog ut två framtänder i ett fall från en trapets. Efter denna händelse fick han en tandställning, vilket orsakade honom en del komplex och försämrade dessutom hans artikulering som förstås var en viktig komponent i hans kommande yrke.

james dean fotoPå Fairmount High betraktades James som en blyg fast något excentrisk tonåring. Han deltog i en dramagrupp där han var en unik talang, likaså en talang som inte tålde kritik. Han blev vid två tillfällen avstängd från skolan på grund av slagsmål. Precis som sin karaktär i Ung rebell hade James Dean själv alltså hamnat i trubbel under tiden på high school - de karaktärer som Dean skulle porträttera på vita duken var också i olika hög grad självbiografiska.

Vid sidan om detta gjorde han intryck i pjäser där han medverkade och utmärkte sig i skolans basketlag. En förebådande framgång inträffade dessutom när han vann första pris i dramatisk deklamation i Indiana State Finals. Sådana framgångar till trots förblev han en ensamvarg och hans val av karaktärer i dramagruppen visade en förkärlek för de udda och galna. Att gestalta individer som avvek och var annorlunda var något som skulle förbli en specialitet.

Biografi - del 2 »