Del 2: Första tiden i hollywood

Efter skoltiden lämnade James Dean hastigt och utan förvarning gården i Fairmount där han levt med sina morföräldrar. Han flyttade till Kalifornien med stora skådespelarplaner, vilka han dock inte avslöjade för omgivningen utan föregav studier på college i Los Angeles som orsak till flytten.

I början av den här tiden bodde han hos sin far och dennes nya fru. Där trivdes han inte särskilt väl – än en gång visade det sig att han inte kunde leva harmonisk med Winton – och delade i stället snart lägenhet med en klasskompis.

James kom att börja på en utbildning för skådespelare på UCLA. Fast inte heller denna gång skulle han komma särskilt bra överens med andra i sin närhet. Vid ett tillfälle hamnade han på nytt i ett slagsmål och detta ledde till att han fick lämna studentbostaden för vilken han också underlåtit att betala räkningarna.

Trots klara bevis på svårigheter att inordna sig i en gemenskap var Deans beteende inte godtyckligt eller frammanat av förvirring; han ville bli skådespelare, men på sitt eget sätt. ”I wanted to be a professional actor. I couldn’t take that tea-sipping academic bull. So I busted a couple of guys in the nose and got myself kicked out”.

marlon brandoHans förebilder på vita duken var framför alla andra en annan rebell: Marlon Brando. Brando var den nya typen av skådespelare, han blev känd för vad som blev kallat method acting, vilket innebar ett intimare sätt att gestalta en karaktär. Detta skulle också märkas i Deans skådespel.

James fick inte många nya vänner heller i Los Angeles och blev känd som svår att ha att göra med, en omogen typ som var oförbätterlig i sociala situationer. Fast det hindrade inte att hans karriär sakta men säkert tog sin början. Den gjorde det med reklamfilmer (hans allra första insats skedde i samband med en reklamfilm för Pepsi), radioteatrar samt insatser i närmast obetydliga roller. Som för så många uppåtsträvande individer inom yrket skedde det sporadiskt där mellanrummen från ett jobb till ett annat kunde bli långa.

James Dean tycktes ofta leva i sin egen värld, men vid denna tid visade han också tecken på depression. Kanske var det ett behov att miljöombyte som fick honom att göra en helomvändning och bege sig till New York. Om filmens centrum var i Hollywood var televisionens högborg i New York och det var lättare för en okänd skådis att få uppdrag i sådana produktioner.

Bilden ovan med Marlon Brando är ett foto av Carl Van Cechten.

« Biografi - del 1 Biografi - del 3 »