Del 3: Karriär inom televisionen

Även om James Dean tidigare medverkat i en reklamfilm som visats på TV samt genomfört några insatser av mindre betydelse var det först nu han fick ett rykte kring sig som en stor talang. Han dök upp i flera TV-produktioner - först i små roller, men sedan allt större. Han var dock inte lätt att samarbeta med vilket de flesta kunde vittna om.

Samarbetssvårigheter kunde visa sig i sena uppdykanden till inspelningar, ofta med slarvig klädsel och ovanpå detta visade han dessutom prov på arrogans. Han hade allmänt svårt för att samarbeta, vilket samtidigt var en del av James Deans excentriska sidor: han improviserade, experimenterade och kunde till och med göra om replikerna efter eget gottfinnande – vilket förstås gjorde hans motspelare förbryllade och inte sällan irriterade.

Hans prestationer som skådespelare imponerade heller inte alltför mycket under själva repetitionerna, men när det var skarpt läge och kamerorna rullade var det få som kunde ta miste på att han besatt en begåvning utöver det vanliga.

I New York träffade han också sin första riktiga kärlek. Elizabeth ”Dizzy” Sheridan. Medan James Deans kändisskap började växa ryktades det också om homosexuella relationer, bland annat med Rogers Brackett som han bodde ihop med under en period. Eftersom det vid den här tiden långt ifrån var accepterat att ingå i sådana relationer var det något som inte kom ut i ljuset.

År 1952 lyckades James Dean efter en lyckad audition få en åtråvärd plats på Actors Studio. Detta var samma skola som fostrat Marlon Brando med flera andra framgångrika skådespelare. Fast när undervisningen väl satte igång skulle Dean för det mesta inte ens dyka upp och när han gjorde det deltog han knappt utan höll sig vid sidan om.

Dean tycktes inte finna något nöje att agera om det inte var framför kameran eller om det inte var på hans egna villkor. Han fortsatte dock att få allt större roller i TV-produktioner och pjäser. Det tycktes som en tidsfråga innan någon i Hollywood skulle få upp ögonen för honom.

« Biografi - del 2 Biografi - del 4 »