Del 4: Debut i Hollywood

Att någon skulle få syn på talangen James Dean var precis vad som hände då den engelske författaren John Osborne fanns i publiken medan Dean medverkade i pjäsen The Immoralist, spelande Bachir. Osborne höll just då på med en omarbetning av John Steinbecks roman East of Eden. Han blev tagen av Deans spel och tipsade regissören Elia Kazan om sitt fynd.

Kazan hade sin adept Marlon Brando i tankarna för rollen som Caleb Trask i Östern om Eden. Fastän efter att ha träffat Dean insåg han att denne var idealisk för rollen. Det blev audition och Dean gjorde ett av sina otroliga framföranden som med stor kraft drabbade de närvarande.

james dean och julie harrisI Öster om Eden som skulle bli James Deans första film gör han en i hög utsträckning självbiografisk roll. Caleb Trask är en ung man, vilsen i brist på kärlek från sin far och i avsaknad av en mor – precis som Dean själv.

Regissören Kazan tyckte Dean var otränad som skådis: han hade svårt att följa manus och brydde sig inte ens om instruktioner kring hur han skulle placera sig under tagningar. Han var en rebell i det avseendet och gjorde precis vad som föll honom in. Men precis som så många andra som arbetat med Dean kunde vittna om förstod Kazan att han stod inför en person med oerhörd talang. I sitt rätta element var Dean fantastisk och det framgick sedan också av resultatet.

Under inspelningarna inledde också Dean vad som förmodligen var den mest kända av hans kärlekshistorier. Hon, Pier Angeli, var italienska och ung skådespelare. Deras förhållande varade dock inte länge. Delvis på grund av Deans otillförlitlighet gifte sig Pier med en annan man. Dock skulle hon under hela sitt liv sörja brottet med James och hon skulle senare ta livet av sig vid 39 års ålder.

Innan premiären av Öster om Eden ägt rum kontrakterades Dean för ytterligare två filmer: Ung rebell (A Rebel Without A Cause) och Jätten (Giant). Inspelningarna till Ung rebell inleddes, men efter att det stod klart att Öster om Eden gjorde Dean till en stjärna ändrades förutsättningarna helt för filmbolaget Warner Bros. Filmproduktionen gavs nu högre prioritet – den skulle filmas i färg i stället för i svart-vitt och Deans roll expanderades. Om det inte vore för denna förändring skulle publiken aldrig fått sett Dean i den klassiska röda jackan då han i den första versionen bar en svart skinnjacka.

james dean ung rebellNotera att Deans karaktär (Jim) Stark i Ung rebell är ett anagram på (Caled) Trask. Karaktärerna har också klara beröringspunkter.

Dean kom väl överens med Nicholas Ray som regisserade filmen och han fick i viss utsträckning gehör för sina idéer. I hans nästa film, Jätten, skulle Dean spela mot större namn än han någonsin gjort innan då Elizabeth Taylor och Rock Hudson fanns i rollistan. Deras gage var också betydligt större än Deans. Regissör var George Stevens och han och James skulle inte dra jämt. James hade egna idéer om hur filmen skulle regisseras och hans rollfigur fick heller inte lika stort utrymme som han önskade.

Efter Jätten var Dean redan påtänkt för huvudrollen i Somebody Up There Likes Me. Men av tragiska omständigheter blev det aldrig James Dean som fick ta sig an rollen (den blev i stället tilldelad Paul Newman).

« Biografi - del 3 Biografi - del 5 »