Del 5: James Deans död och eviga ungdom

James Dean skulle bara någon vecka efter inspelningarna för Jätten var avslutade hamna i en otäck bilkrasch med dödlig utgång. Det var ingen hemlighet att Deans stora intresse var snabba bilar och motorcyklar och att han körde så snabbt att få vågade åka med honom. Han var likväl ingen dålig förare: han deltog rentav i tävlingar och lyckades placera sig bra i några av dessa.

När sedan katastrofen skedde berodde det hela på olyckliga omständigheter. James Dean körde sin Porsche 550 Spyder på en motorväg vid Cholame i Kalifornien. Vännen Rolf Wütherich var hans medpassagerare och vittne.

När Porschen kommer framrusande i över 200 kilometer i timmen svänger en annan större bil in på vägen vars förare inte ser Porschen då han är bländad av den starka solen. Det sägs att Deans sista ord var "That guy's gotta stop…he'll see us". Därefter gasade han för att hinna passera bilen som svängde in på motorvägen, just då gasade även denna bil och det blev en fruktansvärd krasch.

Mannen i den insvängande bilen klarade sig lindrigt undan. Rolf Wütherich som satt bredvid Dean slungades ut ur bilen och landade i ett dike, han överlevde med ett antal frakturer och tvingades opereras flertalet gånger. James Dean blev dock sittande kvar i bilen, mycket illa tilltygad och dog sedan på platsen av sina skador. Han blev 24 år.

* * *

james dean minnesstjärnaJames Dean sörjdes av otaliga fans. Tusentals brev inkom varje dag till filmbolaget från dem som ville hylla honom eller dem som inte trodde att han verkligen var borta. Under årens lopp har även unga människor rapporterats ha tagit sina liv som ett resultat av deras ovilja att leva i en värld utan James Dean.

På grund av hans lysande insatser i framför allt tre filmer, sin högst speciella persona och karismatiska dragningskraft - och så klart tidiga död - har James Dean blivit en legend. Hans person frystes i tiden och har förblivit evigt ung med rebelliska sidor som aldrig fick chansen att tyna bort.

« Biografi - del 1

Se även James Deans biografier