Ung rebell (Rebel Without a Cause)

james dean i ung rebellUng rebell (originaltitel: Rebel Without a Cause) är den andra spelfilmen som James Dean medverkade i, den hade premiär samma år som Öster om Eden. Filmen som regisserades av Nicholas Ray gick upp på biograferna i oktober 1955, en månad efter James Dean hade förolyckats i en bilkrasch.

I öppningsscenen får vi se hur James Deans rollfigur Jim Stark lägger sig ned på marken, till synes lite vimmelkantig av berusning, för att iaktta en leksaksfigur som slår två cymbaler ihop. Sedan dyker namnet ”James Dean” upp i röd text över hela duken.

Redan i inledningen ger sig något sårbart hos karaktären till känna. Här finns också något illavarslande i Jim Starks ansiktsuttryck i kombination med den lilla leksaksfiguren på gatan. Scenen avslutas med att Jim kryper ihop i fosterställning. Sedan hörs sirener.

I nästa scen leds Jim in på polisstationen efter att ha omhändertagits för fylleri. Här framkommer också drag av Jims karaktär: han är uppstudsig och antar en ironisk attityd mot överheten, han ylar för att efterhärma en polissiren som hörs på avstånd; men i kontrast till detta erbjuder han sin kavaj i de mest faderliga manér när han upptäcker att det sitter en pojke på stationen och fryser.

Detta är typiskt för James Deans persona på duken: det sturska och trostiga avlöst av en känslig och empatisk sida.

Sekvensen på polisstationen är också viktig för filmens handling – samtliga tre huvudkaraktärer är här och presenteras med sina olika bakgrundshistorier. Förutom Jim Stark är det tonårsflickan Judy (Natalie Wood) som rymt från sina föräldrar efter hennes pappa behandlat henne dåligt. Sedan är det ”Plato” (Sal Mineo) som har skjutit ihjäl några valpar och inte kan förklara varför.

Gemensamt för alla tre är en ansträngd eller bristfällig relation till föräldrarna. Detta är också ett grundtema i Ung rebell.

Jim har en inneboende ilska som uppdagas då han går en boxningsmatch mot polisutredarens Rays (Edward Platt) skrivbord. Mest skuld till denna inre frustration tycks förhållandet till föräldrarna vara. Jim har en rörig bakgrund, han är nyinflyttad i staden. Flytten berodde på att Jim fått problem och det är tydligen inte första gången hans föräldrar tvingats flytta av samma orsak: ”They think they can protect me by moving around all the time”.

James Deans rollfigur har en problematisk relation med sin far, precis som var fallet i Öster om Eden, fast här på ett annorlunda vis. I ett samtal med Ray som framstår som en sympatisk person med verklig omsorg avslöjas det att Jim håller av sin far Frank (Jim Backus), men minst av allt vill han bli som honom. Frank är nämligen undergiven Jims mor Carol (Ann Doran) och Jim plågas av faktumet att fadern låter sig hunsas av henne.

Händelserna i Ung rebell utspelar sig på mindre än två dygn. Under andra dagen är det premiär för Jim på sin nya skola, Dawson High School. På vägen dit sammanstöter han med Judy som han känner igen från polisstationen. Hon tackar dock nej till skjuts till skolan eftersom hon tar sig dit med ”gänget”.

gänget i ung rebellDet är detta gäng som Jim därefter försöker bli en del av, fast vilket resulterar i att han blir bortstött. Jims försök att närma sig leder också till att de retar upp sig och bestämmer sig för att göra livet surt för honom. Ledaren Buzz trycker in sin stilett i bildäcket till Jims bil. För att undvika bråk väljer Jim kort och gott att byta till reservdäcket. Han utmanas dock av Buzz på en duell med varsin stilett. Jim vill avstå då han redan har för mycket trubbel i bagaget, men då han kallas för fegis ställer han upp.

Den halvt lekfulla och halvt allvarliga duellen är upptakten till det ”Chickie run” som Buzz utmanar Jim till. Jim tvekar in i det sista innan han bestämmer sig för att dyka upp, men det hela får ett tragiskt slut då Buzz kör över stupet och omkommer.

Detta är filmens ”no returning back”. Efteråt frågar Jim sin far till råds hur han ska gå tillväga efter olyckan. Hans far och mor vill att han ska avstå från att delge sin medverkan för polisen. Jim är dock inte överens med deras överslätande inställning och vill i stället stå upp för vad som har hänt och ta konsekvenserna. Om omgivningen kommer tycka han är ädel eller en bråkstake är för honom mindre viktigt än vara ädel inför sig själv.

jim stark och hans föräldrar”Ska jag bara dra en vit lögn?” frågar Jim sin far. ”Du kommer förstå när du bli äldre”, blir svaret.

Här infinner sig en av filmens brännande frågor och tematik. De vuxnas rationella överslätningar möter ungdomens nakna sanningsanspråk.

Judy som redan påtagligt visat intresse för Jim följer nu med honom, efter denne utan framgång sökt Ray på polisstationen, till ett övergivet hus som Plato pekat ut för Jim. Plato som får nys om att Buzz gäng letar efter Jim åker också dit i hopp om att finna Jim.

Den stund dessa tre tillbringar här är filmens mest harmoniska. De tre bildar en slags familj, med Plato som deras imaginära barn. De umgås genuint och gör det bortom de vuxnas domäner och dessas dåliga inlevelseförmåga.

Ett tragiskt slut väntar dock. Fast samtidigt fullbordas Jims försök att bli man och det tycks också ske en försoning med hans far som inser att han måste försöka vara lika stark och självständig som hans son.

james dean i röd jackaUng rebell är inte minst en ungdomsfilm (James Deans karaktär är blott 17 år även att skådespelaren själv var 24), och den fångar väl de ungas osäkerhet där det primära är att vara cool och att tillhöra rätt gäng och det värsta som finns är att bli kallad fegis.

En film som denna kan idag kanske upplevas som lite gammaldags. Men Ung Rebell var stilbildande och man får komma ihåg att vid den här tiden var det Anderssonskans Kalle som utgjorde den svenska motsvarigheten.

James Deans karisma och persona är också viktig för filmens genomslagskraft. Han spelar den lite annorlunda som inte leds av grupptryck utan försöker finna svaren på egen hand. Hans vilsenhet blir sedan ett resultat av att han saknar en förebild i sin far. Inte desto mindre vägleds han av sin egen känsla för ont och gott, vilket skapar filmens patos och innebörd.

James Dean filmer - översikt »